PROGRAM OSNAŽIVANJA PORODICA

pop1http://www.novibeograd.rs/?jez=&p=51&v=5069

Osnovna škola “Mladost” je učestvovala u programu "OSNAŽIVANJA PORODICA" koji je organizovala Opština Novi Beograd.
Učestvovalo je oko 30 porodica iz naše škole, koje su bile podeljene u dve grupe, a radionice su se održavale jednom nedeljno, po dva sata, u trajanju od 7 nedelja.
Pored edukativnog karaktera, radionice su bile i veoma zabavne. 
"Sesije" su osmisljene tako da su roditelji i deca prvih sat vremena imali odvojene radionice, na kojima su sa psiholozima prolazili kroz razne situacije odupiranja vrsnjackom pritisku, kroz primere i kratke filmove koje je osmislila Otvorena katedra IOWA STATE UNIVERSITY. Drugi sat vremena su roditelji i deca, zajedno, kroz razne igre, ucili kako se postavljaju granice negativnom ponasanju uz neizmerno pokazivanje ljubavi, kako kroz razgovor resavati sve probleme koje imaju deca ovog uzrasta, i najbitnije, strpljenju i medjusobnom razumevanju.

*Na prvoj sesiji, roditelji su se upoznavali sa opasnostima i problemima kojima mogu biti izlozena deca tinejdzerskog uzrasta, kako da ih rese uz ravnomerno pokazivanje ljubavi ali postavljanje granica i kako na pravi nacin pokazati razumevanje i podrsku decijih ciljeva. Deca su za to vreme pravila "mape blaga" odnosno kako vide svoju porodicu, ciljeve za svoju buducnost, prijatelje, zdravlje....Sledeci korak je bio koliko se medjusobno poznaju. Roditelji su na zajednickom druzenju imali zadatak da prepoznaju mapu blaga svog deteta i porazgovaraju o tome kakvu porodicu zeli kad poraste, cime bi voleli da se bave i kako mogu sebi da pomognu u ostvarivanju tog cilja. Deca su se upoznavala sa zeljama roditelja kada su bili njihovih godina, koja im je bila omiljena zabava, sta im je bilo najteze, sta su mastali da budu jednog dana, sta su voleli da rade sa svojom porodicom.

*Na drugoj sesiji roditelji su ucili kako deci, u svakoj situaciji, treba jasno dati do znanja kako se osecamo zbog toga sto se desilo i sta konkretno zelimo od njih da urade (Ja se osecam....kada ti....jer....zelim da....) i o definisanju konkretnih kucnih pravila (NE-spremi sobu, NEGO-stavi stvari u orman, usisaj, obrisi prasinu,...). Deca su ucila da razumeju stresove i strahove roditelja, da cene stvari koje roditelji cine za njih a koje se podrazumevaju i kakvo je vidjenje stvari iz ugla njihovih roditelja. Zajedno su pravili porodicna stabla koja su se razlikovala od onih koje su do sada pravili u skoli, po tome sto su vrednovali porodicu i svakoj osobi dodeljivali najbolje osobine.

*Treca sesija je pomogla roditeljima da nauce koliko je korisno napraviti listu bodova kojom bi deca bila u mogucnosti da budu nagradjena ali i kaznjena a deca su naucila kako da prepoznaju znake stresa i kako da ih otklone. Na zajednickom druzenju naucena su osnovna pravila porodicnog sastanka, postovanje svacijeg misljenja, bez pridika i omalovazavanja, koja su svi roditelji a i deca, sa zadovoljstvom prihvatili i poceli da praktikuju u svojim porodicama.
*Cetvrti sastanak porodice su provele u pravljenju "porodicnih stitova" na kojima je svaka porodica naznacila, sta smatraju da im je potrebno, kako bi njihova porodica bila uspesna, zdrava i srecna.

*Na petoj sesiji, podsetili smo se da je i roditeljima i deci, potreban osecaj nezavisnosti, moci, pripadanja kao i zabava. Roditelji i deca su ucili da pazljivo saslusaju i pokusaju da shvate kako se oseca sagovornik, igrali se zajednickog resavanja manjeg problema, gde je svako iznosio svoje glediste o problemu i sugestije a onda usvajali jedno resenje.

*Na sestom sastanku roditeljima je objasnjeno koja su najbolja sredstva i vestine za usmeravanje tinejdzera a deca kako da se nose sa vrsnjackim pritiskom, sta mogu da kazu ili urade kada drugovi ne zele da ih poslusaju i kako da izbegnu probleme. Zajedno su vezbali razne situacije vrsnjackog pritiska.

*Sedma sesija je roditeljima i deci pomogla kako da, u raznim problemima, pruze pomoc sebi i drugima. Roditelji su sumirali zabavne stvari koje vole da rade kao porodica, a deca zasto je dobro i, isto tako, tesko biti mlad. Porodice su izvrsile pregled sadrzaja programa: ciljevi za buducnost, shvatanje roditelja i dece, postovanje pravila, kako se nositi sa vrsnjackim pritiskom i kako se nositi sa stresom i rezmenili utiske.

22. novembra u 18h, u holu nase skole, organizovana je svecana dodela sertifikata svim ucesnicima programa iz 9 osnovnih skola sa Novog Beograda. Svečanosti su prisustvovali Nenad Milenković, predsednik opštine Novi Beograd, predstavnik UNODC-a Miloš Stojanović i Zora Dešić iz Ministarstva za prosvetu i nauku.

Clanak pop