Učenici sedmog razreda su u okviru nastave domaćinstva 27.septembra 2012.godine bili učesnici kreativne radionice “Čarobni vez”

Radionicu smo započeli posetom gostujuće izložbe XX bijenale tapiserije sa temom”Panorama” u organizaciji Muzeja grada Beograda i Sekcije za tekstil i savremeno odevanje ULUPUDS u Konaku kneginje Ljubice.
Od Svetlane Jovičić, naše poznate istoričarke umetnosti,saznali smo mnogo o izloženim eksponatima i veoma se iznenadili saznanjem da se savremene tapiserije mogu praviti od najrazličitijih materijala, čak i od od zice, trake iz starih audiokaseta…
Inspirisani izložbom, sa velikim zadovoljstvom trudili smo se da što kreativnije ispišemo početna slova svoga imena na platnu. Naša umetnica Olivera Milutinović nam je pomagala, upoznavala nas sa tradicionalnim vrednostima veza  i učila nas kako da vezemo.
Bilo nam je veoma zanimljivo da svoj crtež na platnu pretvaramo u vez.

GALERIJA...

 

Učenici osmog razreda su u okviru nastave domaćinstva 22.septembra 2012.godine posetili jesenji
AQVA VIVA FESTIVAL ZDRAVLJA

U velikoj sali Doma omladine prisustvovali smo tribini „BEOGRAD ZDRAV GRAD“.Govorili su nam lekari i treneri o temama koje su nam zanimljive a o kojima često nemamo mogućnosti otvoreno da govorimo.Dobili smo stručne odgovore na pitanja u vezi estetske stomatologije,poremećajima ishrane-bulimiji i anoreksiji,o tetoviranju, pirsinzima, lečenju akni, preranom seksualnom odnosu i trudnoći,sportu kao prevenciji bolesti zavisnosti...

GALERIJA...

 

Dečja nedelja...

U susret Dečjoj nedelji na časovima domaćinstva vredne ruke kreativnih sedmaka pravile su poklon izložbu »Naša kuhinjica » najslađim prvacima.

GALERIJA...

 

Učenici osmog razreda naše škole su u okviru nastave domaćinstva 26.septembra 2012.godine posetili izložbu
“Dani budućnosti: robotika”

U velikoj sali Zadužbine ”Ilije M.Kolarca” uživali smo u prikazivanju najnaprednijeg humanoidnog robota na svetu, ASIMO robota.U njegovo konstruisanje i razvoj uloženi su izuzetno znanje i ogromna sredstva. Saznali smo da ASIMO postoji zahvaljujući Beogradskoj školi robotike. Naime, jedan od najvećih problema pri konstruisanju ovog robota bio je kako ga podstaći da hoda, a da ne izgubi ravnotežu. Rešenje je sedamdesetih godina prošlog veka ponudio srpski naučnik Miomir Vukobratović.
           ASIMO je visok 130 centimetara i težak 48 kilograma. Hoda, razgovara i sposoban je da donosi inteligentne odluke. Može da trči brzinom od šest kilometara na sat, šutira loptu, penje se uz stepenice, nosi poslužavnik, saginje se, okreće, pleše. Ume da prepoznaje objekte koji se pomeraju, proračunava razdaljinu i pravac njihovog kretanja. Svakome ko mu se približi pruža ruku ili mahne, u zavisnosti od ponašanja osobe. Zna da imitira pokrete i položaje tela, da reaguje na glasovne komande, odaziva se na svoje ime i okreće ka osobi koja mu se obraća. Može da prepozna čak desetak osoba i obrati im se po imenu.
ASIMO je danas veoma skup ali će za koju godinu biti u slobodnoj prodaji i pomagaće ljudima.

GALERIJA...

 

Učenici osmog razreda su u okviru nastave domaćinstva 22.septembra 2012. posetili manifestaciju „Slatki Beograd“

Šetnja "Slatkim Beogradom" razotkriva vekove srpske istorije kroz najslađu moguću perspektivu: istoriju slatkiša.
Jovo Anđić nam je na veoma zanimljiv način,kroz  šetnju i priče o pekmezu Kneginje Ljubice, čokoladi na trpezi kneza Miloša, o tome kako su Srbi otkrili doldrmu, tj.sladoled, kako se on krajem 19.veka zvao, o omiljenoj srednjovekovnoj  poslastici medu, o beogradskim baklavama , opisao  susret  istoka i zapada u Beogradu i njegovo  prerastanje iz orijentalne varoši u modernu evropsku prestonicu.
Sladili smo se baklavama,pralinama,moskva šnitom…

GALERIJA...

 

Narodni muzej

Dana 29.11.2012.godine učenici sedmog i osmog razreda koji pohađaju časove domaćinstva imali su zadovoljstvo i čast da budu učesnici  jedne od radionica "Muzej u koferu", koja podstiče kreativnost učenika, razvija njihove umetničke veštine i doprinosi obogaćivanju nastave u školama.
       Ime radionice je bilo "Od ognjišta do McDonalds-a“.
Kustos Narodnog muzeja, Elijana Gavrilovic, upoznala nas je sa istorijatom ishrane i privrede od praistorije do rimskog perioda.Mogli smo da vidimo delove muzejskih zbirki prenesenih u nasu školu. Najinteresantniji deo je bio kada smo svojim rukava izrađivali posude od gline.
      Divno smo se zabavljali i zasigurno ćemo postati publika koja će prihvatiti kulturu kao deo svakodnevnog života.

Galerija...


Dugmići...

Novembar mesec nas je uvukao u tople učionice i začas smo ih pretvorili u kreativne radionice!
Uz poneki udarac čekićem u prst, uspeli smo da napravimo ramove od drvenih daščica i još koječega.
Naše spretne ruke su uvukle konac u igle i pustili smo mašti na volju. Dugme za dugmetom...

Pogledajte našu izložbu...

 

U susret Novoj 2013. godini...

U prazničnom raspoloženju na časovima domaćinstva, pravili smo jelke,trudeći se da budemo maštoviti i originalni.

Pogledajte našu izložbu...